Quina gran idea va tenir Roger Díaz de les Coves de Vinromà amb el seu Bubble Dragon, un Pet' Nat' col·laboratiu. Però per entendre aquesta història, primer cal conèixer el mètode ancestral dels vins escumosos que es fa de moda amb l'exit del vi natural.
Un poc d'Historia gràcies a Wikipedia : "Titus Livius ja va elogiar a l'antiga Roma els vins blancs del departament de l'Aude a França i concretament els de Limós, o Limoux, malgrat no eren encara efervescents; de fet, l'historiador romà els va definir com a «vins de la llum», blancs, fins i afruitats. Des de llavors diversos escrits certifiquen de la fabricació i l'exportació d'ampolles de vi blanc procedents de la regió, i al llarg de l'edat mitjana, s'observa que de vegades alguns vins es tornaven espontàniament efervescents. Aquest fenomen va ser constatat pels monjos benedictins de l'abadia de Sant Hilari l'any 1531 a partir de la transformació del vi blanc tradicional de la regió, fet que faria de la Blanqueta de Limós el vi escumós més antic del món."
Doncs ancestral perquè és el procés original del vi amb bombolles que consisteix simplement en embotellar abans que s'acabe la fermentació alcohòlica. Ja sabeu que la fermentació del most produeix alcohol i C02.
Amb un ancestral, o Pet Nat que ve de Pétillant Naturel en francès, la veritat és que el vinyater té poc control sobre els sucres residuals o la quantitat de diòxid de carboni (CO2), és a dir que el vi és més o menys dolç i escumós. Hi ha una altra technica més fina, "la méthode champenoise" per a fer cava o xampany, però és diferent. Criem un blanc tranquil, sense bambolles i fem una segona fermentació desprès haver afegit sucre, com mel, melassa o most de raïm. Les ampolles es guarden cap per avall durant uns mesos perquè s'acumulen les mares, les lies dels llevats, sota la càpsula i es transforme el gas en bombolles. Després ve l'operació de degollament, o desgorjament, que consisteix a "rebentar" el tap i extreure aixína els pòsits. El vi perdut es compensa amb una altra ampolla i es col·loca una nova càpsula, el vi està preparat per a ser venut.
Ara entra l'idea fantàstica del nostre amic Roger, després d'intercanviar unes ampolles amb un amic vinyater, compensa durant el degollament amb l'ancestral criat pel seu col·lega, donant com a resultat un vi únic perquè la quantitat de vi "perdut" mai és la mateixa d'una ampolla a una altra. Ja s'han produït dos Bubble Dragons, una primera anyada en 2018 amb Finca Parera situada a prop de Barcelona i desprès amb Juan i Suzana del celler Pigar de Campo Arcis. Roger té més d'un talent a la seua butxaca, també és l'autor de les etiquetes que recorden el videojoc dels 80 Double Dragon.
És clar, parlem de vins escumosos naturals, sense filtrar ni clarificar, tampoc sense cap tipus d'additius en el procés d'elaboració, raïm i au! La idea de Roger ja s'està obrint camíns i estan sorgint noves col·laboracions entre altres vinyaters, això també és la filosofia del vi natural.
Article disponible en àudio